Nova Casting Giettechniek

FAQ

U heeft een vraag? Wellicht vindt u het antwoord wel tussen onze veel gestelde vragen. Blijft uw vraag onbeantwoord? Neem gerust contact met ons op om uw vraag te stellen.

FAQ

Wasmodel (post)

Wasmodellen die vóór woensdag 10:00 uur bij ons in huis zijn, streven we op donderdag te hebben gegoten. (Het betreft hier alle aan te leveren wasmodellen: gespoten, geprint, of vijlwas.)

Wasmodel (spuiten)

Orders die vóór dinsdag 16:00 uur bij ons bekend zijn, streven we op donderdag te hebben gegoten.

Moedermodel (matrijs maken)

Het moedermodel bestaat uit materialen zoals hout en schelpen, metaal of hars. Zorg ervoor dat het model schoon is en houd rekening met het gewenste krimppercentage, te kiezen uit 0,5%, 1-2%, of 3,4%.
Het traject van het maken van een matrijs kan variëren van 1 tot 15 werkdagen. Neem gerust contact op om de planning door te nemen.

Printmodel

Ons streven is om digitale modellen (*.stl-bestanden) die vóór maandag 16:00 uur zijn verstuurd, op donderdag te gieten. Echter als de maximale capiciteit van de printer bereikt is, schuiven nieuwe opdrachten een week op. Neem gerust contact met ons op om te overleggen.

Uitzonderingen

 • Bij grotere ordes moet u rekening houden met langere levertijd.
 • Een wasmodel kan soms erg groot of dik zijn. Hiervoor moet rekening gehouden worden met een langere voorbereidingstijd. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen we ervoor kiezen om een week later te gieten.
 • Niet alle legeringen worden elke week gegoten: Uitzonderingen zijn de rosé kleuren, 18 rood, Brons, Aluminium, platina, AG-fijn, AU-fijn, 22 karaat
 • Voor Platina in overleg (vaak een levertijd van 3 weken)
  •  

Neem gerust contact met ons op als er haast is bij uw opdracht.

Verzeker uzelf ervan dat we het goed begrepen hebben: vermeld duidelijk uw deadline!

Speciaal aangevraagde SPOED-gietingen vinden meestal op dinsdag plaats.

 

Houd rekening met extra kosten:

 • Voor een spoedgieting buiten de normale gietdagen wordt een toeslag van minimaal €80 in rekening gebracht.
 • Voor een gieting van bijv. legeringen die niet elke week gegoten worden, die toch de eerstvolgende gietdag gegoten moet worden, geldt een toeslag boven de normale kosten.

Zeker, we gieten de volgende eigengoud legeringen : 14 Geel, 14 1-3Rose, 14Rood, 18Geel (hier hebben wij gietboompjes van). Overige legeringen en evt legerings gehalte aanpassingen in overleg. 

De kosten voor een gieting met eigen goud (of zilver), er geldt een toeslag voor de aparte gieting, bel of mail ons voor de actuele prijs. Dit bedrag komt bovenop de normale gietkosten. Houd er rekening mee dat evt. er nog materiaal toegevoegd moet worden aan het door u geleverde eigen goud. De kosten hiervoor worden in rekening gebracht.

Wilt u niet dat er ‘vreemd goud’ aan uw goud met emotionele waarde wordt toegevoegd, vermeld dit dan duidelijk bij het plaatsen van uw order. U moet dan meer goud aanleveren dan wat alleen nodig is voor het te gieten voorwerp, namelijk genoeg om de hele gietboom te vullen. In de praktijk betekent dit vaak minimaal 30-35 gram (bij 14kt goud). Doet u dit niet, dan voegen wij materiaal toe wat we vaker voor eigen gietingen gebruiken, uw goud wordt dan dus gemengd met ander goud.

Wij doen altijd ons uiterste best om een zo goed mogelijk gietresultaat te verkrijgen. Toch blijft er altijd de mogelijkheid dat een gieting mislukt. Alle risico’s zijn voor uw eigen rekeningGehalte : Bij eigengoud is dit in alle gevallen volledig uw eigen verantwoordelijkheid, u levert het materiaal aan, wij gieten het slechts.

Levert u het eigen goud s.v.p. als volgt aan:

 • Schoon
 • Verwijder zelf steentjes/diamantjes
 • Geen slotjes met veertjes
 • Verwijder ook de evt onedele onderdelen!


Vermeld duidelijk uw naam, het gehalte (in karaat), de kleur** van het materiaal, en het gewicht. Vermeld ook duidelijk wanneer het goud emotionele waarde heeft en het apart gegoten moet worden.

* Mocht het gehalte niet duidelijk zijn, graag toetsen of laten toetsen

UITZONDERING : WITGOUD Hierbij moet u voldoende aanleveren voor de gehele gieting, dit ivm dat nikkel en palladium houdend materiaal niet samen gesmolten mogen worden.

Het gieten gebeurt standaard op donderdag.

Speciaal aangevraagde SPOED-gietingen vinden meestal op dinsdag plaats.

Voor een prijsopgave kunt u ons mailen. Voeg een foto van uw wasmodel of moedermodel toe.

Ja dat kan.

Het mee gieten van stenen door plaatsing in wasmodellen, ook wel stone-in casting genoemd.

De zettingen moeten perfect voorbereid zijn, afhankelijk van het model moet de steen iets ruimte hebben in verband met de krimp van de legering tijdens de stolling. Een chaton bv. is minder kritisch dan massieve modellen waar een steen ingeklemd zit. Puntbelasting is vaak fataal bij stenen die gevoelig zijn.

Soorten stenen die mee gegoten kunnen worden zijn:
Diamant, robijn, saffier, granaat en diverse synthetische stenen zoals Korund, cubic zirconia. (Diamant geeft in het algemeen weinig problemen)

De stenen moeten van goede kwaliteit zijn, zonder glissen en insluitsels, deze kunnen anders gemakkelijk barsten. De stenen moeten gekalibreerd zijn. Problemen geven stenen die verkleuren bij hitte zoals amethist, citrien, blauwe topaas. Alle poreuze materialen zoals bloedkoraal, tukoois, opaal etc. zijn niet geschikt.

Mogelijkheden: stenen in de was zetten, stenen in de matrijs plaatsen en model spuiten, naast elkaar geplaatste stenen mogen elkaar niet raken (ruimte 0,005 – 0,10 mm) Zetting moet dusdanig zijn dat de steen in de imbedmassa (gips) blijft hangen als de was wegsmelt tijdens het uitbrandproces, dus aan de bovenkant en onderkant van steen moet zichtbaar zijn in het wasmodel

Ja, dat kan met behulp van een koude matrijs gerealiseerd worden. 

Ja zeker, dit kunnen wij voor u verzorgen. Stuur ons een foto of duidelijk schets met gewenste afmetingen (dikte, hoogte, lengte, ringmaat, steen, maten, zetting wel of niet voorbereid etc.)

Onze zomervakantie sluiting is van 29 juli t/m. 16 Augustus

De laatste gieting voor de vakantie is op donderdag 25 juli, te gieten wasmodellen moeten dan uiterlijk woensdag 24 juli bij ons aangeleverd zijn

Alles onder 1 dak

“Nova Casting biedt alles onder één dak. Zowel printen als gieten pakken ze vakkundig op. Ze hebben veel kennis in huis, kunnen gieten met eigen goud en zijn flexibel.”
Paul Steenbrink Cardillac Jewelry

Contact met Nova Casting

Heeft u een vraag? Stel hem gerust door een mail te sturen of ons telefonisch te benaderen.